Stăm cu frica în sân: cum ne-au tăiat hackerii cheful de Internet

de: Alexandru Puiu
16 05. 2016

Avem din ce în ce mai multe dispozitive care facilitează accesul la internet, dar spre surprinderea tuturor, timpul petrecut online și activitățile întreprinse au scăzut.

Nu trece o săptămână fără ca un nou set de date private să ajungă online sau fără ca un nou scandal legat de supravegherea din partea organelor de stat să fie dezvăluit. Dacă astfel de evenimente afectează acțiunile voastre pe internet, sunteți departe de a fi singuri.

Conform unui studiu realizat de US National Telecommunications and Information Administration, dintr-un eșantion de 41.000 de participanți, aproximativ jumătate dintre ei au început să petreacă mai puțin timp online și să fie semnificativ mai reticenți în a posta orice tip de conținut.

Defalcând statistica îngrijorătoare pe procente, 29% dintre participanți au afirmat că nu mai au nici un fel activitate financiară online, în timp ce 26% evită să cumpere orice de pe internet. Tot 26% evită să mai posteze conținut pe rețele sociale, pe când 19 procente dintre cei intervievați evită pe cât posibil să exprime opinii radicale sau controversate pe rețelele sociale.

Partea interesantă a acestui studiu ține de motivația din spatele schimbărilor de comportament online.

În loc să fie o chestiune de filozofie la mijloc, cei mai mulți participanți la studiu se gândesc la bani. Mai precis, 63% dintre persoane și-au motivat activitatea onlinde redusă prin riscul de furt de identitate, în timp ce 45% au afirmat că le este frică de fraudă.

Doar 23% dintre indivizii care și-au exprimat opiniile în studiu sunt anxioși în privința modului în care seriviciile online le urmăresc activitatea și doar 18% au afirmat că le este frică de modul în care guvernul îi spionează. Un număr de 13 procente sunt îngrijorați de siguranța lor.

În teorie, se pare că acesta va fi primul studiu dintr-un lung șir de analize menite să dezvăluie evoluția în comportamentul nostru online. Per ansamblu, consensul este că securitatea și intimitatea activităților online este redusă.